La aproximativ 16 km de Piatra Neamţ, unde se află comuna Bodeşti, un drum secundar (DJ 156 G) se abate spre est şi duce până la apa Cracăului, pe malul căreia se înşiră satul Bodeştii de Jos. În partea de sud a acestui sat se înalţă Biserica “Sf. Voievozi”, datată de episcopul Melchisedec Ştefănescu pe la 1650.
Zidită din piatră şi cărămidă, biserica prezintă într-adevăr caracteristici ale secolului al XVII-lea. Turnul-clopotniţă, cu profil greoi, se înalţă deasupra pronaosului, iar pridvorul a fost adăugat în 1795. Sânurile laterale, de formă dreptunghiulară la exterior şi care nu urcă până la streaşină, sunt specifice secolului al XVII-lea, întocmai ca la ctitoria lui Vasile Lupu de la Şerbeşti. Chenarul de piatră al uşii de la intrare e împodobit cu baghete încrucişate, iar între naos şi pronaos se deschide un arc masiv, sprijinit lateral pe doi pilaştri.
În pronaos se mai află două pietre de mormânt care sunt de un real folos în datarea monumentului. Una dintre ele este ilizibilă şi cu mare greutate s-a mai putut descifra anul 1640. Cealaltă, al cărui text a fost tradus de Melchisedec, a fost pusă în 1651 de către fraţii Toader şi Zosim pe mormântul părinţilor lor Pătru şi Ileana Racoviţă.