Nu departe de Cetatea Neamţ, în vechiul centru al oraşului, Casa Veronica Micle constituie o preţioasă relicvă a veacului trecut, ce împleteşte imaginile vechii aşezări cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste şi suferinţă, şi-a înscris pentru totdeauna numele alături de cel al lui Mihai Eminescu.
Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea din lemn şi cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă şi trei încăperi la stradă, casa a fost lăsată în posesia Veronicăi Micle ca zestre şi moştenire de la părinţii săi. În anul 1886 casa este donată Mănăstirii Văratic, fiind folosită de maicile care primeau îngrijire la Spitalul din Târgu Neamţ.
După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari, imobilul a fost declarat monument istoric, la iniţiativa lui C-tin. Matasă, iar din 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. Este refăcută după planul originar şi amenajată ca muzeu memorial, fiind deschisă publicului începând cu anul 1984. În 1998 este amplasat un bust al poetei, realizat din bronz de către sculptorul Popa Damian-Ioan.
Expoziţia permanentă existentă aici prezintă momente din viaţa şi creaţia poetică a Veronicăi Micle (fotocopii, manuscrise, cărţi, obiecte personale care au aparţinut poetei etc.).
ACT DE DANIE
“Eu subsemnata Doamnă Veronica Micle cu domiciliul în Sf. Măn. Varatic / … donez de a mea bună voie Sf. Măn. Varatic / … / casa mea mobilată, cu toate atenansele situată în Târgu Neamţ pe Uliţa Mare (Str. Ştefan cel Mare nr. 12) / … / în bună stare de locuit, în curtea casei se află fântână cu apă, beci, grajd şi locul cu pomi fructiferi, împrejmuit cu gard de scândură, după întinderea şi stăpânirea veche şi actuală. Casa o am proprietatea mea ca zestre şi moştenire de la defuncţii mei părinţi / … / Iar pe peretele casei să fie afişat o placă de marmură pe care va fi scris pentru pomenire de generaţia actuală şi viitoare “Casa Veronica Micle” / … / Semnat proprie de mine Veronica Micle. Făcut la Măn. Văratic, anul 1886 octombrie 12.”
Programul de vizitare:
zilnic: 9-17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie). Luni: închis.