Apărut relativ recent în peisajul ariilor protejate, Parcul Natural Vânători Neamţ a fost înfiinţat în anul 1998 pentru a constitui şi conserva o populaţie de zimbri – o specie de mult dispărută din fauna României.
Parcul adăposteşte o diversitate de valori naturale, culturale şi istorice. Obiectivele pe care administraţia parcului le urmăreşte sunt legate de specificul local şi de principiile care sunt urmărite în ceea ce priveşte managementul ariilor protejate.
Localizare Parcul Natural Vânători Neamţ
Situat în partea de nord a judeţului, la graniţa cu judeţul Suceava, parcul are o suprafaţă de 30.818 hectare, din care 26.322 hectare reprezintă fondul forestier, şi se întinde pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători Neamţ, a oraşului Târgu Neamţ şi a staţiunii Bălţăteşti.
Din punct de vedere geografic, Parcul Natural Vânători Neamţ se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, subdiviziunea Munţii Neamţului (în partea estică a Carpaţilor Orientali) şi peste Subcarpaţii Neamţului (aflaţi în cadrul Subcarpaţilor Moldovei).
Accesul spre Parcul Natural Vânători Neamţ
Accesul spre Parcul Natural Vânători-Neamţ se face dinspre Tg.-Neamţ, Piatra-Neamţ, Vatra Dornei, Paşcani şi Fălticeni, pe drumuri naţionale şi judeţene (DN17B, DN15, DJ155).
Dinspre Suceava, accesul se face pe DN2 până la Cristeşti şi apoi pe DN15B până la Târgu-Neamţ.
Dinspre Bucureşti se ajunge pe E85 Bucureşti-Roman-Cristeşti şi apoi pe DN15B până la Târgu-Neamţ – Vânători-Neamţ.
Principalele obiective ale administraţiei parcului sunt menţinerea biodiversităţii prin conservarea speciilor şi ecosistemelor cheie, precum şi a peisajelor din cuprinsul parcului, realizarea unui centru de creştere a zimbrului şi crearea condiţiilor necesare pentru punerea în libertate a primului grup, certificarea managementului forestier, dezvoltarea ecoturismului şi promovarea valorilor naturale ale regiunii, precum şi implicarea publicului şi a comunităţii în conservarea valorilor parcului, prin programe de educaţie şi conştientizare.
Pe teritoriul Parcului Natural Vânători Neamţ există 4 arii protejate:
- Pădurea de Argint
- Codrii de Aramă
- Rezervaţia de stejar Dumbrava
- Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă.
Pădurea de Argint
Situată în comuna Agapia, are o suprafaţă de 2,6 hectare. Este alcătuită din arboret de mesteacăn, unii arbori având vârste de peste 100 de ani.
Codrii de Aramă
Codrii de Aramă se găsesc, la rândul lor, tot în comuna Agapia, având o suprafaţă de aproximativ 10,2 hectare, şi reprezintă o arie protejată alcătuită în majoritate din gorun, alături de care mai sunt prezente alte aproximativ 300 de specii de plante. Cei mai în vârstă arbori au în jur de 135 de ani.
Rezervaţia de stejar Dumbrava
Rezervaţia de stejar Dumbrava este localizată între Valea pârâului Neamţ şi a pârâului Nemţişor, la o altitudine cuprinsă între 445 şi 470 m, având o suprafaţă de 56,6 hectare.
Este o rezervaţie de tip forestier, care conservă păduri de stejari seculari, foarte viguroşi, vârsta acestora variind între 150 şi 200 de ani.
Din punct de vedere al biodiversităţii, aici au fost identificate 209 specii de plante vasculare aparţinând a 50 de familii.
Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă”
Pe raza comunei Vânători regăsim Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă.
Înfiinţată în 1970 prin aducerea din Polonia a primelor 3 exemplare de zimbri, aceasta cuprinde în prezent, pe lângă populaţia de zimbri, şi exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urşi, lupi, precum şi o diversitate de specii de păsări.
Detalii despre Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă
Amintim că, pe lângă Parcul Natural Vânători Neamţ, în judeţul Neamţ mai există altele două parcuri naţionale, şi anume Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, aflat în administraţia Direcţei Silvice Harghita, cu o suprafaţă de 3.309 hectare pe teritoriul judeţului Neamţ, şi Parcul Naţional Ceahlău, aflat în administraţia Consiliului Judeţean Neamţ, având o suprafaţă în fond forestier de aproximativ 7.169 de hectare.