Comuna Bălţăteşti este consemnată documentar la începutul secolului al XVIII-lea, fiind cunoscută pentru apele minerale clorurate, sulfatate, iodice, bromurate cu o concentraţie de până la 280 g/l. Însă existenţa izvoarelor de slatină din această zonă a fost cunoscută cu mult timp înainte, chiar din epoca bronzului, fiind folosite la extragerea sării.
Abia în 1810 însă principele Cantacuzino descoperă câteva izvoare cu apă sărată, astupate şi părăsite, folosite pentru utilităţi gospodăreşti. Conştient de valoarea terapeutică a apei, principele se îngrijeşte de curăţarea şi amenajarea acestora ca “feredee” (băi) utilizate pe timp de vară. Ulterior au fost ridicate două barăci acoperite în care s-au montat căzi de lemn şi a fost amenajat şi un mic parc de odihnă.
Analizele efectuate de U. Chihac, Franz Humael în 1939, de Petru Poni în 1850 iar mai apoi de Stenner şi Kony în 1883 au dovedit faptul că apele minerale de la Bălţăteşti sunt cele mai bogate în săruri (clorură de sodiu, sulfaţi şi iod) din toate apele omologate în Europa, confirmând astfel calităţile lor terapeutice. De altfel apele minerale de aici au fost premiate cu medalii de aur la Paris (1901) şi Bucureşti (1906). Din acel moment, la Bălţăteşti vin să-şi îngrijească sănătatea oaspeţi din Franţa, Italia, Rusia, Turcia.
In 1844 principele măreşte capacitatea stabilimentului construind un pavilion cu 24 de camere şi mai multe cabine cu câte două căzi pentru băi. În 1878 doctorul Dumitru Cantemir, originar din Roznov Neamţ, cumpără proprietatea în scopul amenajării şi dezvoltării staţiunii. Timp de 15 ani acesta asigură asistenţa medicală şi aduce importante îmbunătăţiri. Astfel, Băile Bălţăteşti ajung să cuprindă 5 corpuri de clădiri cu peste 100 de locuri de cazare şi 46 de căzi pentru tratament, pentru acestea folosindu-se apa din izvoarele Olga, Elena şi Cneazul. Tot în acest timp este mărit şi parcul de agrement.
După moartea medicului Cantemir, văduva acestuia, recăsătorită Arapu, cedează administrarea băilor fiilor săi care, cu începere din 1903, le arendează. În timpul primului război mondial stabilimentul este transformat în spital de campanie, clădirile şi instalaţiile deteriorându-se.
În 1920 familia Arapu vinde staţiunea doctorului Lazăr Goldhamer care reface instalaţiile şi acordă asistenţă medicală. În timpul celui de-al II-lea război mondial staţiunea este în mare parte distrusă, iar activitatea este întreruptă pentru mai mulţi ani.
În 1948 Bălţăteştii trec în proprietatea statului, iar din 1953 băile încep din nou să funcţioneze. În 1964 se fac trei forări la adîncimea de 60 de metri pentru a se obţine un debit constant de apă. Între anii 1971-1974 staţiunea este refăcută şi devine staţiune permanentă. În 1993, Staţiunea Bălţăteşti este preluată de MApN care a trecut la modernizarea bazei tehnico-materiale. Astăzi, are trei hoteluri de categoria două stele şi unul de categoria o stea.
Staţiunea balneoclimaterică de tratament şi recuperare din Băltăţeşti
Staţiunea este aşezată în Depresiunea Neamţ, la 34 km de Piatra Neamţ şi la 11 km de Tg. Neamţ. Este traversată de DN 15C. Are un microclimat specific zonei colinare, cu o circulaţie atmosferică moderată şi fără temperaturi excesive. Aerul este bogat în ioni negativi, este ozonat şi are un efect tonifiant asupra organismului.
Sanatoriul de balneo-fizioterapie şi recuperare medicală “Dr. Dimitrie Cantemir” este dotat cu instalaţii moderne pentru electroterapie, afuziuni, duşuri scoţiene, duş-masaj, duş subaqual, saună, aerosoli, tratament ginecologic, sală de cultură fizică medicală şi recuperatorie, bazin de hidrokinetoterapie. Băile cu apă clorosodică caldă sunt completate cu băi galvanice şi împachetări cu nămol de sediment, masaj manual.
Hotelul Bălţăteşti (**) este legat de baza de tratament şi o pensiune, iar hotelul Ozana (**) dispune de un restaurant şi bar de zi. Împreună cu hotelurile Topoliţa (**) şi Narcisa (*) staţiunea are posibilitatea de cazare (în apartamente şi garsoniere de confort I) şi de tratament pe serii de 15-18 zile a câte 500 de pacienţi, indiferent de sezon. Camerele sunt dotate cu 2 paturi, baie proprie, apă caldă, TV cablu, radio şi telefon. În incinta complexului este amplasat un teren de sport.
Indicaţii terapeutice
- surmenaj fizic şi intelectual; stări de convalescenţă; anemii (tip Biermer); copii apatici, rahitici, convalescenţi, debili, pulmonari, astenici, cu tulburari de somn, creştere, stări reumatismale, enuresis nocturn, reumatism cronic degenerativ;
- afecţiuni ale aparatului locomotor: afecţiuni reumatismale degenerative şi inflamatorii cronice (spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică); afecţiuni discoradiculare (lombosciatică, discopatii lombare, recuperare post hernii de disc operate); artroze (coxatroză, gonartroză, artrozele mâinilor: artroze proximale tip Bouchard, artroze distale tip Heberden; toate stările preartrozice cu diverse localizări); sechele post-traumatice (sechele musculare: atrofii, hipotrofii, contracturi, retracturi; leziuni de nervi periferici; sechele vasculotrofice: tromboflebite, algoneuro-distrofii, limfedem; sechele articulare: redori, anchiloze);
- afecţiuni ginecologice în stări hiporeactive (procese metroanexiale; insuficienţe funcţionale minore neuro-endocrine; sterilitate; deviaţii şi deplasări uterine; dischinezii hipotone; laxitate ligamentară; frigiditate) şi hiper-reactive (tulburări de pubertate şi menopauză; stări de convalescenţă; metroanexite cronice);
- afecţiuni neurologice periferice (paralizii, polinevrite, sindrom coadă de cal, poliradiculopatii sechelare);
- afecţiuni ale sistemului nervos central (sindrom hemiplegic, sindrom paraplegic);
- afecţiuni cronice ale aparatului respirator;
- afecţiuni asociate: boli vasculare, dermatologice, profesionale, endocrine, respiratorii cronice, ginecologice cronice, digestive cronice şi nevroze.
Contraindicaţii
- afecţiuni în stadiul acut
- boli infecto-contagioase;
- stări casetice, tumori maligne;
- TBC genital, sarcină patologică şi normală luna a III-a;
- boli ale sângelui, toxicomanii, alcoolism cronic.
În apropiere de staţiunea Bălţăteşti se poate vizita: Izvorul Văii Sarata, Casa memorială Vasile Conta din satul Ghindăoani, Pădurea de fag şi brad de pe dealul Pietricica.
De la Bălţăteşti se pot face excursii la mănăstirile din apropiere (Văratec şi Agapia), la Muzeul Memorial “Ion Creangă” (Humuleşti) sau la Cetatea Neamţ (Târgu Neamţ).